Forum Donations
Online Users

In total there are 17 users online :: 4 registered, 0 hidden and 13 guests

Most users ever online was 141 on Mon Sep 05, 2011 9:36 pm

Registered users: Google [Bot], RussW, Stretchomatic, Yahoo [Bot] based on users active over the past 5 minutes

Idles Fine, stalls when I apply throttle. (SOLVED)

  • Advertisement

Post a reply

Idles Fine, stalls when I apply throttle. (SOLVED)

PostAuthor: jbanks » Tue Aug 31, 2010 10:14 am

I just got my bike a little bit ago. It sat for 16 years and I have been restoring it. It starts fine and idles at the appropriate rpm. I rebuilt the carbs and replaced all the hoses. However, if I try to give it throttle, it stalls. The worst part is that this is not a consistent problem. It may work one day, and then not work another. PLEASE HELP!!!!!!!!

jbanks
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 4
Joined: Mon Jul 26, 2010 12:40 am
  Flag

PostAuthor: 48vintage » Tue Aug 31, 2010 10:47 am

It would be of great assistance if you would fill in your signature w/ the make - model of your bike - http://viragotechforum.com/viewtopic.php?t=20037
“It is good to have an end to journey toward; but it is the journey that matters, in the end” Ursula K. LeGuin

:olcoot: Alas . . . I'm a bikeless old coot

In order for others to assist you easier it is necessary for you to fill in your profile!
Please include your bike info in your signature - and be sure to turn your signature on!
User avatar
48vintage
Mod
Mod
 
Posts: 3153
Images: 17
Joined: Thu Apr 19, 2007 5:04 am
Location: Oak Ridge, Tennessee Flag

Re: Idles Fine, stalls when I apply throttle.

PostAuthor: Setarian » Tue Aug 31, 2010 4:58 pm

I have the same (if not very similar) problem. My brother bought a 1983 920 midnight virago. We have got the bike to pristine condition, it's really good looking! However, just as OP said, I can start it with the choke closed, and it idles beautifully, but open the choke or give it any throttle at all and it kills. I have removed and inspected the carbs, they were astonishingly clean for a bike that sat for 6 years. I'm stumped, any ideas?

Setarian
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 18
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:43 am
  Flag

PostAuthor: grazingazer » Tue Aug 31, 2010 5:39 pm

check for clogged filters...there's 2 in the tank and 2 in the carbs...i'd check the tank's first
if you're asking for help please include the year and model of the bike in your signature
then turn your signature on

my bike is a modified 1981 virago xv75012927the rockabilly rat
User avatar
grazingazer
Mod
Mod
 
Posts: 16532
Images: 19
Joined: Sun Jan 07, 2007 1:07 pm
Location: georgia Flag
Bike year & model: modified 1981 xv750 virago...1975 650 xsb
Sex: Male

PostAuthor: Setarian » Tue Aug 31, 2010 10:17 pm

Is there a diagram or picture on where to find these filters? I had the carbs all the way off and dissassebled and didn't see anything resembling a filter or a screen. Are the filters in the tank associated with the petcock?
1983 virago 920 midnight edition - current project
1981 honda cb750c - daily driver
1983 Honda cx650c - next project

Setarian
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 18
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:43 am
  Flag

PostAuthor: jbanks » Tue Aug 31, 2010 11:05 pm

Sorry I forgot to change the post when I put it up. I have an 85 xv1000. All the filters have been replaced and I still can't figure it out.

jbanks
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 4
Joined: Mon Jul 26, 2010 12:40 am
  Flag

Re: Idles Fine, stalls when I apply throttle.

PostAuthor: Setarian » Wed Sep 01, 2010 5:02 pm

anyone else? I cant find any filters in the carbs, and the problem is unresolved.

Setarian
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 18
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:43 am
  Flag

PostAuthor: grazingazer » Wed Sep 01, 2010 5:10 pm

the tank filters are attached to the petcock[s]...did you remove the needle seats and look behind them?...t is not unusual for the diaphragm air filters to clog the needle seat screens with trash
if you're asking for help please include the year and model of the bike in your signature
then turn your signature on

my bike is a modified 1981 virago xv75012927the rockabilly rat
User avatar
grazingazer
Mod
Mod
 
Posts: 16532
Images: 19
Joined: Sun Jan 07, 2007 1:07 pm
Location: georgia Flag
Bike year & model: modified 1981 xv750 virago...1975 650 xsb
Sex: Male

PostAuthor: Setarian » Wed Sep 01, 2010 5:40 pm

im draining the tank to take a look, ill pull the carbs off again and take a look behind the seats
1983 virago 920 midnight edition - current project
1981 honda cb750c - daily driver
1983 Honda cx650c - next project

Setarian
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 18
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:43 am
  Flag

PostAuthor: Setarian » Wed Sep 01, 2010 6:11 pm

all filters are 100% clean, suprisingly in fact. is there anything else i should check before putting the carbs back on? now i did notice that the mixture screws were WAY out... almost 4 or 5 turns. I put them back to 2 1/4 turns. could that affect it in any way?

also, could this be a synch issue?
1983 virago 920 midnight edition - current project
1981 honda cb750c - daily driver
1983 Honda cx650c - next project

Setarian
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 18
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:43 am
  Flag

PostAuthor: Setarian » Wed Sep 01, 2010 7:12 pm

its a full miss on the front cylinder, spark is present. i left it idle for 5 minutes and accidentally touched the front exhaust pipe... but it was cold.
1983 virago 920 midnight edition - current project
1981 honda cb750c - daily driver
1983 Honda cx650c - next project

Setarian
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 18
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:43 am
  Flag

PostAuthor: grazingazer » Wed Sep 01, 2010 7:54 pm

what's the plug look like...is it getting fire
if you're asking for help please include the year and model of the bike in your signature
then turn your signature on

my bike is a modified 1981 virago xv75012927the rockabilly rat
User avatar
grazingazer
Mod
Mod
 
Posts: 16532
Images: 19
Joined: Sun Jan 07, 2007 1:07 pm
Location: georgia Flag
Bike year & model: modified 1981 xv750 virago...1975 650 xsb
Sex: Male

Re: Idles Fine, stalls when I apply throttle.

PostAuthor: Setarian » Wed Sep 01, 2010 11:01 pm

ive actually never seen it before, but the spark plug is broken internally, with no fouling. im going to pick up a new one tomorrow and hopefully that will fix it

Setarian
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 18
Joined: Tue Jun 15, 2010 11:43 am
  Flag

PostAuthor: Matthew » Wed Sep 01, 2010 11:10 pm

this needs split into two post
User avatar
Matthew
Silver Membership
Silver Membership
 
Posts: 12884
Images: 15
Joined: Thu Apr 03, 2003 4:55 pm
Location: Toledo, Ohio Flag

PostAuthor: jbanks » Thu Sep 02, 2010 1:31 am

I actually figured it out. After checking the filters and everything I realized it had to be the mixture screws. After adjusting them and making sure the pressure was good and both pipes were warm I adjusted the throttle screw. Put some new gas in it, and made sure the throttle cable didn't have too much slack. Everything works amazing now!

jbanks
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 4
Joined: Mon Jul 26, 2010 12:40 am
  Flag



Post a reply

Return to Virago - General Help

Who is online

Registered users: Google [Bot], RussW, Stretchomatic, Yahoo [Bot]