Forum Donations
Search
VTF Google Search
 Click Here

She's not starting :( (SOLVED)

  • Advertisement

Topic locked

She's not starting :( (SOLVED)

PostAuthor: Imperator » Wed Jun 15, 2016 6:03 pm

hey, i have a 1999 Yamaha Virago XV1100SE. My bike is doing this https://www.youtube.com/watch?v=e8ij5X07B4s ). i think it may be a defective starter motor. but i've heard it could be my starter relay, or my internal gears as well. i've put in a new battery and its charged, new spark plugs as well. I've bought a new starter but have not put it in yet. If you guys could diagnose the problem and or walk me through fixing it. That would be awesome.
1999 Yamaha Virago XV1100SE

Imperator
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 11
Joined: Fri Jun 10, 2016 1:25 pm
Location: Ottawa, Canada Flag
Bike year & model: 1999 Virago XV1100SE
Sex: Male

Re: She's not starting :(

PostAuthor: mark75 » Tue Jun 28, 2016 7:07 am

could be your relay buzzing :con:
by pass the relay by jumping the starter, + to main pole on starter, to see if it turns over then issue in switch/relay

do you have a service manual?
it will have a walk through to trouble-shoot it.
"Over the Mountains of the Moon,
Down the Valley of the Shadow,
Ride, boldly ride" ... E.A. Poe


Time flies >>> whether you're having fun __ :bike: or not :fan: ---

Any day above ground is a good day.
so Laissez les bon temps roulez. just roll safely --- Semper Vigilans...always watchful

"I hear and I forget, I see and I remember, I do and I understand." ... Confucius*

If you don't read the news you are not informed.
If you read the news you are misinformed.
... Mark Twain


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The views, opinions, and experiences expressed in this post are mine and may not necessarily represent views and opinions of other VTF members, so feel free to agree, disagree, or ignore them.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
User avatar
mark75
Mod
Mod
 
Posts: 16006
Images: 15
Joined: Sun Apr 02, 2006 3:57 am
Location: Republic of Texas Flag
Bike year & model: 1982 - XV750
2013 - FXDC Super Glide Custom
*
Sex: Male

Re: She's not starting :(

PostAuthor: Imperator » Thu Jun 30, 2016 3:41 am

I pulled out what i think was the starter relay and did an ohm meter test and got 0 resistance like my clymer manual prescribed. I think its a faulty starter motor mechanic picks up my bike friday to put in a new one. Thanks for the help though!
1999 Yamaha Virago XV1100SE

Imperator
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 11
Joined: Fri Jun 10, 2016 1:25 pm
Location: Ottawa, Canada Flag
Bike year & model: 1999 Virago XV1100SE
Sex: Male

Re: She's not starting :(

PostAuthor: mark75 » Fri Jul 01, 2016 2:30 pm

bonne chance, let us know what happens.
"Over the Mountains of the Moon,
Down the Valley of the Shadow,
Ride, boldly ride" ... E.A. Poe


Time flies >>> whether you're having fun __ :bike: or not :fan: ---

Any day above ground is a good day.
so Laissez les bon temps roulez. just roll safely --- Semper Vigilans...always watchful

"I hear and I forget, I see and I remember, I do and I understand." ... Confucius*

If you don't read the news you are not informed.
If you read the news you are misinformed.
... Mark Twain


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The views, opinions, and experiences expressed in this post are mine and may not necessarily represent views and opinions of other VTF members, so feel free to agree, disagree, or ignore them.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
User avatar
mark75
Mod
Mod
 
Posts: 16006
Images: 15
Joined: Sun Apr 02, 2006 3:57 am
Location: Republic of Texas Flag
Bike year & model: 1982 - XV750
2013 - FXDC Super Glide Custom
*
Sex: Male

Re: She's not starting :(

PostAuthor: turnrightonred » Fri Jul 01, 2016 5:27 pm

Imperator wrote:hey, i have a 1999 Yamaha Virago XV1100SE. My bike is doing this https://www.youtube.com/watch?v=e8ij5X07B4s ). i think it may be a defective starter motor. but i've heard it could be my starter relay, or my internal gears as well. i've put in a new battery and its charged, new spark plugs as well. I've bought a new starter but have not put it in yet. If you guys could diagnose the problem and or walk me through fixing it. That would be awesome.


The "buzzing" sound in this video seems to be the starter motor itself turning. It's just not cranking the engine. The later model Viragos have a one-way Starter Clutch Assembly that fails.
1983 Romanesque Crimson XV920K, 1992 E Sparkle VMX12D
Use any advice I offer at your own peril!
User avatar
turnrightonred
Silver Membership
Silver Membership
 
Posts: 1003
Images: 0
Joined: Mon Jan 31, 2011 1:00 am
Location: Atlanta, Georgia Flag
Bike year & model: 1983 XV920
1992 VMX12D
Sex: Male

Re: She's not starting :(

PostAuthor: mark75 » Fri Jul 01, 2016 10:33 pm

:con: R1 has a completely different starter system than XV. sounds like the starter motor spinning to me too.
https://www.shopyamaha.com/parts-catalo ... 99/STARTER

most common sprag clutch failure is not engaging - starter motor just spins / kind of a whine sound like an old Black & Decker drill.

physically touch each while trying, to see if you can feel 'buzzing' vibrations from S/motor or relay.
"Over the Mountains of the Moon,
Down the Valley of the Shadow,
Ride, boldly ride" ... E.A. Poe


Time flies >>> whether you're having fun __ :bike: or not :fan: ---

Any day above ground is a good day.
so Laissez les bon temps roulez. just roll safely --- Semper Vigilans...always watchful

"I hear and I forget, I see and I remember, I do and I understand." ... Confucius*

If you don't read the news you are not informed.
If you read the news you are misinformed.
... Mark Twain


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The views, opinions, and experiences expressed in this post are mine and may not necessarily represent views and opinions of other VTF members, so feel free to agree, disagree, or ignore them.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
User avatar
mark75
Mod
Mod
 
Posts: 16006
Images: 15
Joined: Sun Apr 02, 2006 3:57 am
Location: Republic of Texas Flag
Bike year & model: 1982 - XV750
2013 - FXDC Super Glide Custom
*
Sex: Male

Re: She's not starting :(

PostAuthor: Imperator » Mon Aug 01, 2016 5:00 pm

So after a FAIRLY long ordeal it turns out it was just my solenoid shesa workin now :) thanks for everything
1999 Yamaha Virago XV1100SE

Imperator
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 11
Joined: Fri Jun 10, 2016 1:25 pm
Location: Ottawa, Canada Flag
Bike year & model: 1999 Virago XV1100SE
Sex: Male

Re: She's not starting :( (SOLVED)

PostAuthor: douglasartor » Sat Aug 31, 2019 7:52 pm

I have same issue showed at the video. I can see the topic is solved, but there is no info about how it was solved!
It's said that the problem was the solenoid... But how the solenoid problem was solved?

I know the last post was sent 3 years ago... but I don't need to open a new topic just to ask a question that was asked before... and solved! The problem is that there is no info about how the problem was solved!
I know also that most probably "Imperator" won't see this message... but can anyone give me a clue about how to solve this solenoid problem?

Thanks!
1994 Virago XV 1100
2014 Dyna FXDC
User avatar
douglasartor
Junior Membership
Junior Membership
 
Posts: 78
Joined: Sat Feb 22, 2014 12:40 am
  Flag
Bike year & model: 1994 xv1100 virago
Sex: Male

Re: She's not starting :( (SOLVED)

PostAuthor: Jake » Sat Aug 31, 2019 8:32 pm

douglasartor wrote:
I know the last post was sent 3 years ago... but I don't need to open a new topic just to ask a question that was asked before... and solved! The problem is that there is no info about how the problem was solved!


The OP hasn’t logged in for over 3 years.

Start a new thread with your problem.
_______________________________________________________________________
“It ain’t what you don’t know that gets you in trouble.
It’s what you know for sure that just ain’t so.”

~Mark Twain


Mustang saddle, Yamaha driving lights, Red rear signals, Forward Controls,
XVS650 manual petcock, Hard Krome Double D exhaust.
User avatar
Jake
Mod
Mod
 
Posts: 12851
Images: 108
Joined: Wed Jun 06, 2007 3:18 pm
Location: Penn's Forestland otherwise known as Pennsylvania Flag
Bike year & model: 1996 XV750
Sex: Male



Topic locked


  • Advertisement

Return to Yamaha Virago XV1100

Who is online

Registered users: UndeadX5